Fördelar

Förbättrad hjärtkärl-kondition

Infrabastu användning på 30 till 40 minuter ca 3 ggr i veckan. Effekten kan bli en sänkning av trycket med ca fem- tio mm Hg. Dessutom påverkas även andra riskfaktorer till exempel övervikt blodfetter och blodsocker i positiv riktning.

Rensar ut gifter i kroppen

INFRABASTU och DETOX

Lungor, lever, njurar, tarmen är kroppens reningsorgan. Kroppens femte reningsorgan Huden

Gifter ansamlade i kroppen är ofta orsaken till en mängd hälsoproblem. I en ir-bastu svettas du ut dessa gifter och får en rensning av kroppen. Stöttar därmed våra andra organ.

20 % gifter 3 % gifter

Infraröd bastu Traditionell bastu
80 % vatten 97 % vatten

Kaloriförbränning med infraröd bastu hur fungerar det egentligen?

Ökad förbränning genom bastu?

Vid bad i en infraröd bastu, försöker kroppen på flera sätt att kyla av sig som en reaktion på den djupa uppvärmningen. Detta genererar ökad hjärtverksamhet i såväl frekvens som volym.

Den metaboliska processen (ämnesomsättningen) ökar och blodkärlen vidgas för att enklare föra fram det uppvärmda blodet från kroppens inre ut mot huden.

Värmen förs över till svett som avdunstar via huden. Denna process att kyla kroppen skapar likartade hjärtkärl fördelar som vid work-out. Användandet av långvågig infrabastu har beskrivits som en form av passiv träning. I en Luxway infrabastu genereras två till 3 gånger så mycket svett som vid ett traditionellt bastubad.

För att producera 1 gram svett krävs 0,568 kcal. Ett Luxway infra-bastubad på 30 min motsvarar i genomsnitt en förbränning på ca 600kcal.

Detta varierar utifrån kroppens kondition i värme dvs hur mycket svett kroppen kan producera i en bastu.

Man svettas enkelt av sig 500 gram vilket motsvarar 300 kcal men för en person med högre svett-produktion kan komma upp i en förbränning om 800kcal.

Bastu är bra för muskler och leder

I en infraröd bastu värms kroppen upp direkt av strålningsvärmen inte genom varmluft. Värmen tränger upp till 3 gånger så djupt in i kroppen som vid traditionell bastu. Värmen når ca 4,5 cm in i vävnader och leder och är mycket effektivt för att mjuka upp spända och ömma muskler samt lindrar stelhet och värk.Muskelkramper har länge observerats minska genom användande av värme. Underliggande orsaker till besvären kan vara skelett- led- eller neuro-patologiska problem.

Infraröd bastu har visat sig vara effektivt vid:

  • Muskelbesvär stelhet, värk samt muskelkramp.
  • Stela leder kroniska ledsjukdomar reumatism,artrit
  • Stelhet i axlar och nacke
  • Wiplash ( pisksnärtskada )
  • Kalla händer och fötter
  • Uppvärming inför fysisk aktivitet

Bastu lindrar reumatism

Reumatism, eller reumatiska sjukdomar, drabbar i huvudsak rörelseapparaten, det vill säga leder, muskler och skelett. Men det är inte hela sanningen. Reumatism kan drabba allt ifrån de allra minsta kärlen i ögonen till kroppens största leder och livsviktiga organ. Sjukdomarna kan vara livshotande eller lika lindriga som en vanlig förkylning. Det är med andra ord inte lätt att under ett samlande namn förklara hur och vad reumatism egentligen är. Idag är det allmänt känt att en infraröd bastu lindrar dessa åkommor.

Inflammation

En infraröd bastu kan hjälpa och lindra sjukdomssymptomen och är väldigt omtyckta för just sina egenskaper med djupgående värme.